Australie

Australie is even groot als heel Europa. Het enorme continent heeft zeer verschillende landschappen: de Outback ( het droge binnenland ), de bossen van Tasmanie, het regenwoud en de koraalriffen van het tropische noorden en bijna 18.000 km kust. In Australie willen we graag een auto of een camper huren.

We beginnen onze reis in Australie in Sydney; de oudste en grootste stad van het land. Een aantal dingen willen we graag zien en doen terwijl we er zijn: een tocht door de haven schijnt de moeite waard te zijn, want Sydney heeft een van de mooiste havens ter wereld. Mooie uitzichten en je vaart ook langs buitenwijken als Manly met het beroemde surfstrand.  Ook mogelijk: een bridge climb of de uitzichttoren. Verder natuurlijk naar het Operahouse (zie foto rechtsboven). 's Avonds heb je er een mooi uitzicht op de haven en op de Sydney Harbour Bridge. Informatie over voorstellingen in het Operahouse: www.soh.nsw.gov.au

 

Na de stad door naar de Blue Mountains. Dit gebied ligt op ongeveer 1½ uur met de auto ten westen van Sydney. De Blue Mountains danken hun naam aan de door de dichte eucalyptusbossen blauw gekleurde lucht en golden vroeger als de grote natuurlijke barrière voor ontdekkingsreizigers op hun tocht naar het westen. Nu behoort de wildernis met de steile zandsteenrotsen, ravijnen en grote rotsformaties tot het werelderfgoed van de UNESCO. In de bush kun je wandelen, paardrijden, de canyons zijn er voor boottochten en bergbeklimmen.

 

Verder met de auto naar Melbourne, na Sydney de belangrijkste stad van het land en hoofdstad van de staat Victoria. De stad met drie miljoen inwoners doet met zijn winkelstraten, Victoriaanse gebouwen, groene parken en trams erg Europees aan. Mochten we heimwee krijgen dan zitten we hier goed!

Met de tram kun je door de stad rijden en alle bezienswaardigheden bezoeken zoals de Bourke street Mall (vlakbij ligt het Chinatown van Melbourne), het Princess Theater, het Flinders Station, de Gotische St. Pauls kathedraal en de drukke Queen Victoria markt.

Vanuit Melbourne door naar Adelaide. Onderweg passeren we spectaculaire landschappen. We rijden over de beroemde Great Ocean Road, zien het natuurgebied de Grampians en het heel Duits aandoende Hahndorf. Via de uitgestrekte wijngaarden van de Barossa Valley (lekkere wijn : )), tenslotte naar Adelaide. De tocht van Melbourne naar Adelaide duurt ongeveer zeven dagen.

Onderweg van Melbourne naar Adelaide komen we langs de Twelve Apostles, een rotsformatie in zee.

 

Als we toch in de buurt zijn willen we graag een kijkje nemen in het stadje waar de televisieserie "The Flying Doctors" is opgenomen. Eens kijken of we kunnen overnachten in de pub van Vic en Nancy: ). Voor meer info zie: www.Minyip.com


Uiteindelijk komen we aan in Adelaide. De bezienswaardigheden van Adelaide zijn niet heel bijzonder, een dagje zal wel genoeg zijn.

Vanuit Adelaide is een tocht naar Kangeroo Island mogelijk. Bijzonder is dat er een heleboel typisch Australische dieren in hun natuurlijke omgeving te zien zijn. Het eiland ligt op 120 km ten zuiden van Adelaide en heeft eigenlijk wel iets van de Galapagos eilanden: je treft er een unieke flora en fauna want er werd nooit gejaagd en van konijnen, vossen of dingo's (een plaag op het vasteland) hebben ze hier nog nooit last gehad.

 

Vanuit Adelaide door naar het noorden, naar Ayers Rock en Alice Springs. We komen onder andere langs de Flinders Ranges. In Wilpena Pound, een van de mooiste delen van de Flinders Ranges, kunnen we een wandelen. Er zijn verschillende moglijkheden bijvoorbeeld de 6 uur durende trek naar de St. Mary’s piek, met 1076 meter de hoogste top van dit gebied. Bovengekomen heb je mooie uitzichten over de Pound, de woestijn en Lake Torrens.

Verder naar het noorden komen we langs Coober Pedy. 95% van de wereldproductie aan opaal komt hiervandaan. Het plaatsje en zijn inwoners zijn bijzonder: zo’n 4000 gelukzoekers uit meer dan 40 verschillende landen wonen hier voor het grootste deel ondergronds, de enige manier om de verschrikkelijke hitte, tot wel zo’n 50 C, te trotseren. Niet alleen de huizen maar ook winkels, kerken en hotels liggen onder de grond.

 

Door naar Ayers Rock. Hier zijn vele mogelijkheden voor excursies, bijvoorbeeld naar Kata Tjuta (‘vele hoofden’) 28 ronde rotskoepels. De grootste, Mount Olga, torent zelfs 200 meter boven Ayers Rock uit. Bij Ayers Rock mogen we de zonsondergang die de rots zeer mooie kleuren geeft niet missen.

 

Ten slotte is nog een tocht naar de kleurrijke, twee kilometer lange, Kings Canyon mogelijk. Hier kun je een wandeling van ongeveer vier uur maken langs pastelkleurige zandstenen wanden en rotsformaties met namen als ‘het Amfitheater’ en ‘The Lost City’ . In een kloof ligt de ‘Garden of Eden’, een oase met palmen en waterbronnen midden in de woestijn. Hierna dwars door de woestijn naar Alice Springs.

Van Alice Springs vliegen we naar Cairns. Hier willen we met een een aantal dagen duiken. Als we het kunnen regelen willen we vijf dagen met een duikboot mee.

Vanuit Cairns zijn ook andere excursies dan duiken mogelijk. Je kunt langs de kust door de groene regenwouden in de richting van het badplaatsje Port Douglas. Hier is de toegang tot Daintree, het oudste National Park van het continent. Sommige van de hier levende dieren en planten zijn al 100 miljoen jaar onveranderd gebleven.

Vanuit Cairns vliegen we via Singapore naar Thailand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Route:

Sydney

Blue Mountains

Melbourne

Great Ocean Road

Grampians National Park

Minyip

Alice Springs

Ayers Rock

Cairns

 

Informatie over Australie

  • Hoofdstad: Canberra
  • Bevolking: 20 miljoen
  • Tijd: drie tijdzones: 7 /8,5/ 9 uur later dan in Nederland.
  • Totaal oppervlak aan land: 7772535 km2
  • Grootste stad: Sydney
  • Taal: Engels.
  • Munteenheid: Australische dollar (1 euro = 1,6 dollar).
  • Begroeten: G' day mate.
  • Visum: Ja (electronisch).
  • Arjen en Froukje in Australie:van 12 december t/m 18 januari.