Cambodja

Vanuit Thailand reizen we via Poipet naar Siem Reap. Vanuit dit stadje kunnen we doorreizen naar de wereldberoemde tempels van het machtige Khmer-rijk: Angkor.
Dit gigantische complex van niet minder dan 110 tempels wordt beschouwd als een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld.

De tempels zijn in de loop van honderden jaren gebouwd door diverse heersers van het Khmer-rijk. In de loop der eeuwen is Angkor echter "verdwenen" in de jungle, en volledig overwoekerd door begroeiing. Eind vorige eeuw werden de, toen middenin het oerwoud gelegen, tempels herontdekt. Inmiddels zijn de meeste tempels schoongemaakt en gerestaureerd. Ta Phrom is een van de weinige tempels die men in de oude staat heeft gelaten, dat wil zeggen, overwoekerd door eeuwenoude reuzenbomen en gigantische boomwortels, die met het complex zijn vergroeid.

Er zijn tientallen tempels om te bezoeken, waaronder Angkor Wat, Angkor Thom en Banteay Srei. Angkor Wat werd gebouwd door koning Suryavarman II en in de twaalfde eeuw opgedragen aan de hindoegod Vishnu. Deze imposante tempel is het mooist bij zonsondergang.
Angkor Thom bestaat o.a. uit Bayon, gebouwd door koning Jayavarman VII aan het einde van de twaalfde eeuw. Je ziet 54 vierkoppigen beelden van Boeddha met aan zijn zijde Vishnu naar het Westen en Shiva naar het Oosten gericht.
Om bij Banteay Srei te komen, moet je eerst een tocht maken 30 kilometer door de rijstvelden. De grootte van de tempel op zich is misschien niet de meest indrukwekkende, maar bijzondere kleur en de gedetailleerdheid van de vele sculpturen in het complex behoren tot de meest verfijnde van Angkor.

Vanuit Siem Reap reizen we met de boot naar Phnom Penh. Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, met meer dan een miljoen inwoners, werd volgens de legende gesticht in 1372 door een rijke dame met de naam Penh. Phnom is de Khmer naam voor heuvel. Sindsdien heeft de stad deze naam behouden.


Nog maar 27 jaar geleden werd op bevel van de toenmalige leider Pol Pot praktisch heel Phnom Penh ontruimd. Haar bewoners werden in het kader van de heropvoeding naar het platteland gestuurd. Phnom Penh werd een spookstad en grotendeels vernietigd. De Tuol Sleng-gevangenis en de Choeung Ek, beter bekend onder de naam Killing Fields, getuigen van het gruwelijke bewind van Pol Pot en zijn Rode Khmer.

In drie jaar tijd kwamen onder het bewind van de Rode Khmer ongeveer 1,7 miljoen mensen om het leven, een kwart van de toenmalige bevolking. Velen werden vermoord, anderen stierven aan de gevolgen van honger, ziektes en uitputting. In 1979 werd de Rode Khmer door de Vietnamezen verdreven.

Ruim 25 jaar na deze verschrikkelijke periode in de geschiedenis van Cambodja, herstelt het land langzaam.Van Pnhom Penh willen we met de boot over de Mekong rivier naar Vietnam doorreizen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route:

Poipet

Siem Reap

Angkor

Phnom Penh

Informatie over Cambodja

  • Hoofdstad: Phnom Penh.
  • Bevolking: 13 miljoen.
  • Tijd: 6 uur later dan Nederland.
  • Totaal oppervlak aan land: 181035 km2
  • Taal: Khmer.
  • Munteenheid: Riel ( 1 euro = 4932r).
  • Begroeten: johm riab sua
  • Visum: ja, in Bangkok of bij grens
  • Arjen en Froukje in Cambodja: 10 februari t/m 20 februari.