China

 

Vanuit Noord-Vietnam reizen we China binnen. We willen, indien de tijd dit nog toelaat, van Kunming naar Hong Kong reizen. We zijn al eens eerder in dit deel van China geweest (Guilin, Yangshuo, Guangzhou) en we vonden het zeker de moeite waard om nog een terug te komen, vooral ook vanwege het lekkere eten. Tijdens onze reis naar China in 2000 ontvingen we van de Belg Bart een menulijst om de lekkerste gerechten te kunnen bestellen.

Kunming is de eerste stad die we bezoeken in China. Deze plaats is de hoofdstad van de provincie Yunnan en ligt op circa 1800 meter boven zeeniveau en heeft hierdoor een gematigd klimaat, ook in de warme zomermaanden. In deze grotendeels moderne stad zijn ook nog wat oude buurten overgebleven, waar je kunt wandelen door kronkelige smalle steegjes.

Vanuit Kunming naar Dali. Dali was ten tijde van de Tang- en Song-dynastie (618 - 1279) een zeer belangrijke handelspost omdat het op de Zijderoute naar Birma en Tibet lag. Nu is het een dorp gelegen aan de voet van de Cang-bergketen bij het grote ondiepe Erhai-meer. Niet ver buiten Dali staan drie Tang pagodes. In de omgevin kun je goed wandelen, fietsen en varen. Je kunt bijvoorbeeld een wandeltocht langs watervallen maken naar het Zhonghe-klooster dat in de bergen ligt. Ook kun je een boottocht over het meer te maken om de dorpen aan de overkant te bezoeken, bijvoorbeeld Wase waar het eens in de vijf dagen markt is. Een massage aan het eind van de dag is hier ook mogelijk.
Regelmatig worden in de omgeving van Dali markten gehouden.

In de vele kleine restaurants en op de terrasjes die Dali rijk is, kunnen we onze menulijst weer gaan toepassen.

 

Lijiang is een van de weinige plaatsen in China waar de oorspronkelijke cultuur van een etnische minderheid zo goed bewaard is gebleven. Het oude stadsdeel van Lijiang stamt uit de tijd van de Song-dynastie (1127 - 1271) en kent een zeer oude architectuur van houten huizen. Het kleine centrum schijnt er nog net zo uit te zien als honderden jaren geleden ondanks dat er steeds meer (Chinese) toeristen komen.

Voor een mooie zonsopgang, met het machtige uitzicht op de bergen in de omgeving, moet je in het park van de Zwarte Drakenbron zijn .Vanuit plaatsjes in de omgeving kun je mooie wandel- of paardrijtochten maken in de bergen.

 

 

Na Lijiang via Guillin naar Yangshuo. Yangshuo ligt aan de Li-rivier, middenin het landschap van karstbergen. De bergen in het landschap dragen namen als Zwanenheuvel, Lotuspiek en Drakenkopheuvel. In dit bijzondere landschap zijn we al eens eerder geweest, maar we willen het graag nog een keer zien. Yangshuo is een erg leuk dorpje met veel leuke restaurantjes.

 

 

Onze laatste bestemming: Hongkong. We reizen hier naar toe via Guangzhou. In Hong Kong kunnen we weer wennen aan de westerse cultuur maar hoeven we de oosterse niet gelijk te vergeten. Nog een laatste uitstapje met de Star Ferry waarbij je een mooi uitzicht op de haven en de skyline van Hongkong hebt. De laatste inkopen op Hongkong Island waar vele winkelcentra en straatmarkten zijn en 's avonds nog een laatste blik op Hong Kong vanaf Victoria Peak. En dan terug naar Nederland!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route:

Kunming

Dali

Lijiang

Yangshuo

Hongkong

Informatie over China

  • Hoofdstad: Beijing.
  • Bevolking: 1,3 miljard
  • Tijd: 7 uur later dan Nederland
  • Totaal oppervlak aan land: 9500000 km2
  • Taal: Mandarin, Cantonees, vele dialecten.
  • Munteenheid: Yuan (1 euro = 10 Y./Hong Kong dollar (1 euro = 9,5 HKS).
  • Begroeten: Ni Hao.
  • Visum: Ja, regelen in Bangkok, Phnom Penh of Hanoi.
  • Arjen en Froukje in China: 15 maart t/m 1 april.