Peru

We beginnen onze reis in de hoofdstad van Peru, Lima. Gedurende de eerste maand van onze reis maken we een rondreis die begint en eindigt in Lima. De reis gaat door Peru, Noord-Chili, Bolivia en vanuit Bolivia weer naar Peru.

Lima is het eerste doel van onze reis en hier zijn veel bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld, de in het centrum gelegen pleinen Plaza San Martín en de Plaza de Armas. Aan het laatste plein ligt het presidentieel paleis waar elke dag de wisseling van de wacht plaatsvindt. Daarnaast is er een aantal musea in Lima, waaronder het Antropologisch Museum en het Museo de Oro, waarin een grote collectie gouden relikwieën, gemaakt door ambachtslieden behorend tot de talrijke pre-Columbiaanse culturen die in Peru hebben bestaan, te zien is.

Vanuit Lima reizen we door naar Pisco, een vissersplaatsje bekent vanwege de 'pisco', een soort druivenjenever.

Hier in Pisco is een tocht naar de 'Islas Ballestas' mogelijk. Deze eilandengroep ligt op zo'n twee uur varen van Pisco en vormt het leefgebied van duizenden zeeleeuwen, pinguïns, Peruaanse aalscholvers en pelikanen.

Vanuit Pisco reizen we door naar Nasca. De Nazcacultuur verwierf wereldbekendheid door de ontdekking van de Nazcalijnen die je alleen vanuit de lucht in een vliegtuigje kunt waarnemen. Pas dan zie je de in de woestijn getekende aap, marsmannetje, kolibri, boom en vele andere geometrische figuren. Ook kunnen we vanuit Nazca het Chauchillakerkhof bezoeken of volledig in tact zijnde aquaducten uit de Nazcatijd bezichtigen.

Van Nasca door naar Arequipa, de "witte stad". Deze naam dankt Arequipa aan de vele gebouwen die uit wit vulkanische gesteente zijn opgetrokken (tufsteen). Arequipa ligt aan de rand van het Andesgebergte op zo'n 2325 meter. Vanaf het 'Plaza de Armas' kun de de vulkaan El Misti zien liggen. Een bezoek aan de warmwaterbronnen van Yura en Socosani vormen naast de zichtbare lavastromen en vlaktes bedekt met vulkanisch stof en puin, nog het beste bewijs van het vulkanisch gebied waarin Arequipa ligt.

Het Santa Catalina-klooster in Arequipa, dat nog gedeeltelijk wordt bewoond, kan ook worden bezocht. Een waar labyrint aan straatjes en pleintjes. Verder is in Arequip nog het museum Santuarios Andinos waar de mummie te zien is van het ongeveer 12-jarig meisje, dat de naam 'Juanita' draagt. Vijfhonderd jaar geleden werd zij door de Inca's aan de goden geofferd en begraven in de permafrostlaag van de vulkaan Ampato.

Onze reis gaat door naar de Colca Canyon, één van de diepste kloven ter wereld. Deze tocht duurt twee dagen en om bij de Canyon te komen rijd je over een pas van 4850 meter. Onderweg zijn ibissen, lama's en alpaca's te zien zijn. Ook schijn je bij helder weer de imposante vulkanen Sabancaya (5976 meter) en Ampato (6380 meter) te kunnen zien liggen. Op de laatste is Juanita gevonden. In het dorpje Chivay, op 3600 meter hoogte gelegen, is een plek om te overnachten. Hier vandaan kun je naar de warmwaterbronnen van La Caleramet.
Vanuit Chivay via onder andere het plaatsje Yanque en Maca alvorens naar 'Cruz del Condor' te rijden. Aan de rechterzijde heb je indrukwekkende uitzichten op de pre-Incaterrassen in de kloof. Beneden ligt één van de diepste kloven ter wereld. Vanwege haar ontoegankelijkheid is de Colca Canyon een goede schuilplaats voor de condor, die met zijn spanwijdte van ruim drie meter de grootste vogel is van het Zuid-Amerikaanse continent. Geruisloos zie je ze omhoog zweven gebruikmakend van de aanwezige thermiek. Uiteindelijk weer terug naar Arequipa.

We reizen nu verder naar Arica in Chili en dan door naar Bolivia om vervolgens bij Puno weer in Peru te komen. Voor onze route in Chili en Bolivia, klik deze landen aan.

Vanuit Puno zijn tochten mogelijk naar de Uros-rieteilanden. Op deze eilanden kun je zien hoe de Uros-indianen eens leefden op de drijvende rieteilanden en hoe zij leefden op en van het totora-riet. Zij bouwden hun huizen ervan en het riet diende in tijden van schaarste zelfs als voedsel. Nu zijn deze rieteilanden voornamelijk een toeristische attractie.

Tevens bestaat de mogelijkheid om vanuit Puno een excursie te maken naar de nabij gelegen graftombes van Sillustani waar belangrijke Colla's liggen begraven. Archeologen beweren dat de afstammelingen van de Colla's de werkelijke ambachtslieden waren van de latere Inca-bouwwerken.

Na Puno door naar Cuzco. De Inca's beschouwden deze stad als de 'navel der aarde', zij wisten immers niet beter dan dat Cuzco het middelpunt van hun rijk was. De Spanjaarden hadden weinig respect voor de Incacultuur. Veel religieuze tempels werden dan ook met de grond gelijk gemaakt waarmee de Spanjaarden ruimte creëerden om hun barokke kerken en rijk versierde huizen te bouwen. Talrijke Incabouwwerken moesten het ontgelden en dienden alleen nog als fundament. Deze mengeling aan bouwstijlen kun je goed zien in de vele steegjes rondom de Plaza de Armas.

In de stad zelf is van alles te beleven. Het Museo Inka, staat vol met gouden en zilveren kunstvoorwerpen alsmede grote aardewerken drinkbekers van de Inca's. Ook het enige overgebleven Incapaleis, de Coricancha schijnt erg mooi te zijn. Door de laatste aardbeving in 1950 werden de muren van het klooster en de kerk van Santo Domingo ernstig beschadigd waardoor geheel onverwacht de robuuste muren van één van de drie nog bewaard gebleven Incapaleizen weer te voorschijn kwamen.

Hoeveel er ook te doen is in Cuzco het doel van onze reis naar Cuzco is het lopen van de Incatrail. In vier dagen wandel je in 42 kilometer vanaf 2000 meter over passen van 3900 en 4200 meter naar Machu Pichu.. Dan weer over kale vlaktes, dan weer door een dichtbegroeid bergnevelwoud met prachtige bromelia's en lianen. Je komt onderweg al langs een aantal Inca-ruïnes. Kookspullen, proviand voor vier dagen en brandstof gaan mee met de lokale dragers. En dan uiteindelijk het doel: Machu Pichu.

Vanuit Machu Pichu weer terug naar Cuzco. Met een binnenlandse vlucht reizen we naar Lima. Nog dezelfde dag reizen we door naar Santiago en vandaar vliegen we door naar het zuiden van Chili: Patagonie . 


Route:

Lima

Pisco

Nasca

Arequipa

Colca Canyon

Noord-Chili en Bolivia

Puno

Cuzco

Lima

 

Informatie over Peru:

  • Hoofdstad: Lima
  • Bevolking: 28 miljoen
  • Tijd: 6 uur vroeger dan Nederland
  • Totaal oppervlak aan land: 1285215 km2
  • Taal: Spaans
  • Munteenheid: Soles (1 Euro = 4,4 soles)
  • Begroeten: Buenos dias
  • Visum: Nee
  • Arjen en Froukje in Peru: 29 september tot en met 29 oktober.