Frans Polynesie

Frans Polynesië, bestaat uit 118 grote en kleine eilanden die verspreid liggen over een wateroppervlakte zo groot als Europa (ongeveer vijf miljoen vierkante kilometer). De eilanden van dit Franse gebiedsdeel in de Pacific zijn verdeeld over vijf eilandengroepen.

In de Société archipel in het westen bevindt zich het grootste eiland Tahiti, met de hoofdstad Papeete. Hier woont ook het grootste deel van de bevolking van Frans Polynesië. De Tuamotu archipel in het midden bestaat uit een grote verzameling paradijselijke koraalatollen. De bakermat van de Polynesische beschaving ligt op de Marquises eilanden in het noordoosten, nabij de evenaar. In het zuidwesten en -oosten liggen de Austral en de Gambier archipel.

De grootste eilanden van Frans Polynesië, zoals Tahiti, Moorea en Bora Bora zijn zogenaamde 'hoge eilanden'. Dit zijn eilanden van vulkanische oorsprong met een rijke flora en fauna, vruchtbare groene heuvels met valleien en watervallen en prachtige uitzichten. Hier bevinden zich paradijselijke stranden, die soms door een koraalrif van de oceaan worden gescheiden.

 

Wij zullen in de twee weken die we in Frans Polynesie zijn enkel de Société archipel (Tahiti, Moorea en Bora Bora) en de Tuamotu archipel ( Rangiroa) bezoeken.

 

 

Tahiti 

Op Tahiti zullen we niet lang zijn. Dit eiland is druk en toeristisch. We willen zo snel mogelijk doorvliegen naar Moorea.

 

Moorea 

Moorea is het zustereiland van Tahiti. Cook's Bay, omgeven door scherpe bergrotsen en de spectaculaire Rotui, vormt samen met de Opunohu Bay - met zijn donkere diepe water - de mooiste plekken van het eiland.

De stranden zijn hier prachtig, de kleur van de zee schijnt erg mooi te zijn. Hier houden we het wel een dag of drie uit met lekker luieren, fietsen en kanoen. Van Moorea door naar Bora Bora.

Bora Bora

Palmstranden aan een lagune, een mooi binnenland met bergen en de mogelijkheid om mooie duiken te maken met oa haaien en roggen, ook hier zullen we ons wel vermaken.

 

Rangiroa

Rangiroa is een atol (ring van koraal met in het midden een lagune). De lagunes en de witte stranden absorberen het licht en veroorzaken hierdoor speciale lichteffecten die het eiland de naam Rairoa, grote hemel, opleverde. Het is een van de vier grootste atollen in de wereld en telt meer dan 240 eilandjes (mota) en honderden kleine kanalen (hoa) tussen de koraalriffen door. De noordwestkant van het atol heet Avatoru, en hier is het voornaamste dorp. Het strand bij Kahaia Beach schijnt geweldig te zijn. Schitterend gekleurd blauwgroen water, palmbomen en een spierwit, later in roze overgaand strand.Rangiroa is wereldberoemd om de duikfaciliteiten. Cousteau klasseerde de riffen uit deze atol als de allermooiste ter wereld. De visrijkdom rond deze atol is echter enorm en divers. Manta´s, diverse haaiensoorten, tonijn, een school van meer dan 100 pygmee orca´s en vele andere soorten vissen worden bij bijna elke duik gezien. Nou maar hopen dat Arjen nog mee wil naar Australie : ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route:

Tahiti

Moorea

Bora Bora

Rangiroa

Informatie over Frans Polynesie:

  • Hoofdstad: Pape'ete (op Tahiti)
  • Bevolking: 245.405
  • Tijd: 11 uur vroeger dan Nederland.
  • Totaal oppervlak aan land: 3500 km2
  • Aantal eilanden: 118
  • Taal: Tahitiaans, Frans.
  • Munteenheid: Cour de Franc Pacifique (1 euro= 123 CFP)
  • Begroeten: La ora na
  • Visum: nee
  • Arjen en Froukje in Frans Polynesie:van 27 november t/m 11 december.