Vietnam

Vanuit Cambodja reizen we over de Mekong rivier Vietnam binnen. De Mekong rivier zorgt met zijn enorme delta met vruchtbare gronden voor welvaart in het zuiden. Dit deel van Vietnam voorziet het hele land van rijst.

Over de rivier kun je met een boot rondvaren langs de drijvende markten. Kooplui in volgeladen boten bieden allemaal hun waar aan. Je ziet aan boord altijd een stok omhoog staan met daaraan de artikelen die op de boot worden verkocht. Veel bootjes liggen dicht bij elkaar en drijven handel met iedereen. Ook kunnen we hier door de smalle kanalen varen waar de mensen van de Mekong Delta wonen.

Na de Mekong Delta reizen we naar Ho Chi Minh Stad (HCMC ). Hier zijn een aantal bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het Reunification Palace, de vele pagoda’s die HCMC rijk is of het War Remnants museum. Ook schijn je een fietsriksja voor een hele dag te kunnen huren om je door de stad te laten rondrijden. Vanuit HCMC kunnen we ook de Cu Chi tunnels bezoeken die dertig kilometer ten noordwesten van de stad liggen.

In het Cu Chi gebied heeft de Vietcong zich ingegraven tijdens de Vietnam oorlog in de jaren zestig. 250 kilometer tunnels zijn gegraven om in te schuilen voor de Amerikanen maar ook om vanuit aan te kunnen vallen uit het ‘niets’. De tunnels waren erg smal en vaak ook erg diep. In de tunnels leefde men gewoon; er waren woonruimtes, keukens, opslagruimtes voor munitie, wapenfabrieken en commandocentra ingericht. Er waren ook veel nepingangen en valkuilen gebouwd om de vijand te misleiden.

Vanuit HCMC willen we verder reizen naar Nha Trang dat op zo’n 450 km van HCMC aan de kust ligt. Duiken is mogelijk in deze stad; er zijn meerdere duikscholen aan de boulevard.Op het strand word je aangesproken door iedereen die wat aan je wilt verdienen. De volgende dingen kun je op je ligbedje krijgen: krant, massage, manicure, drinken, fruit, vis, ijs en boeken.

Ook stappen na een dagje strand kan in Nha Trang want er zijn vele kroegjes om uit te gaan. Opletten bij het bestellen van een mix : ), hierin zit vaak meer sterke drank dan cola. Cola is namelijk duurder dan (de lokaal gestookte) drank.

Verder kun je vanuit Nha Trang een dagje mee met een boot om de hele dag te varen rond de eilandjes in zee. Je kunt dan de hele dag snorkelen, zonnen eten en drinken. 

Na Nha Trang door naar het plaatsje Hoi An dat vooral bekend is om de kleermakers die er zeer veel te vinden zijn. Maatpak voor uil dan maar, wie biedt? Ook in Hoi An is een strand dat je per fiets kunt bereiken; gewoon de hoofdweg blijven volgen en langs de rijstvelden rijden. Na een dagje strand lekker eten en vervolgens nog een stadswandeling maken. Hoi An is ook bekend om de vele lampions die er gemaakt worden.

Door naar het Noorden naar Hue. Deze stad ligt zo'n 700 kilometer ten zuiden van Hanoi. Hue is vooral bekend om de Citadel die ommuurd is met tien kilometer lange, twee meter dikke muren. Het is de oude stad waar vroeger de oude keizers van Vietnam woonden en regeerden. Binnen in de Citadel vind je de Verboden Paarse Stad. Hier zijn de koninklijke bibliotheek en koninklijke zalen bewaard gebleven of herbouwd. De Nguyen keizers worden herdacht door middel van plaatsing van grote koperen urnen. Deze urnen staan opgesteld in de Verboden Paarse stad. De meeste gebouwen van de Citadel en Paarse Stad zijn tijdens de Vietnam-oorlog verwoest. De Citadel is een Cultural Heritage Site geworden en zal voor een groot deel weer worden herbouwd.

Na Hue door naar de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Deze stad ligt aan de oever van de Song Hong (de Rode Rivier). Hanoi heeft veel kleine winkeltjes, marktjes, lokale eettentjes en stalletjes. Verder heeft de stad mooie ambassades, meren, boulevards en het mausoleum van Ho Chi Minh om te bezoeken.

Ten slotte is er ook nog ‘The old Quarter’ , de oude wijk van Hanoi. In deze wijk met vele kleine straatjes die kriskras door elkaar lopen is van alles te koop.

In de 13e eeuw zijn de 36 straten van deze wijk verdeeld. Voor ieder ambacht een straat. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Zo is er bijvoorbeeld de schoenenstraat met alleen maar schoenenwinkeltjes. Alle straatnamen beginnen met Hang wat handel betekent, gevolgd door de naam van de waren die in de straat verkocht worden. Zo wordt er op de Hang Bac zilver verkocht en in de Hang Gai kan je zijde vinden, handgemaakte souvenirs en traditionele Vietnamese kleding.

Ook schijnt het leuk te zijn 's avonds een bezoek te brengen aan het Waterpoppentheater (Municipal Water Puppet Theater). Op traditionele wijze schuiven marionetten door water heen, zoals de boeren dat vroeger deden op de rijstvelden, om de verveling te verdrijven in rustiger tijden.

Vanuit Hanoi willen we doorreizen naar de kustplaats Halong, om hier vandaan per boot door Halong Bay te varen.

Dan via Hanoi, naar Sapa. Om hier te komen eerst met de trein naar Lao Cai in het noorden van Vietnam. Deze plaats ligt tegen de Chinese grens en is een officiële grensovergang van Vietnam en China. Hierna is het nog twee uur rijden naar Sapa.

Rond Sapa zijn bergwandelingen mogelijk zoals bijvoorbeeld een trekking naar Cat Cat, een dorpje van de zwarte H'mong stam. De zwarte H'mong dragen voornamelijk zwarte kleding. De verf die ze hiervoor gebruiken geeft erg af, dus ook hun handen zijn zwart. Daarnaast kauwen vooral de ouderen ook nog op "betelnut". Dit zijn zaadjes van de betelpalm, gerold in een blad. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als pruimtabak. Het resultaat is donkerrode tot zwarte tanden. Naast deze trekking zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Na Sapa steken we de grens over naar China.

Naar China

Route:

Mekong Delta

Ho Chi Minh Stad

Nha Trang

Hue

Hanoi

Halong Bay

Sapa

 

Informatie over Vietnam:

  • Hoofdstad: Hanoi.
  • Bevolking: 83 miljoen.
  • Tijd: 6 uur later dan in Nederland.
  • Totaal oppervlak aan land: 326797 km2. 3451 km kustlijn.
  • Taal: Vietnamees
  • Munteenheid: Dong (1 euro = 19800 d).
  • Begroeten: Xin Chao
  • Visum: Ja, regelen in Bangkok of Phnom Penh.
  • Arjen en Froukje in Vietnam: 21 februari t/m 14 maart.