Voorbereiding

 

Het idee.

Al heel lang wilden we graag een reis om de wereld maken, maar altijd was er wel een redenen om dit niet te doen. Studie, geen geld, druk met werk enz. We realiseerden ons echter wel dat als we echt wilden gaan, het steeds moeilijker zou worden om voor langere tijd weg te gaan. Uiteindelijk kwam het moment dan toch; op Arjen werk ontstond de mogelijkheid een sabbatical te nemen en voor Froukje was het tijd voor een nieuwe stap in haar carriere, dit was het moment om op wereldreis te gaan. Toen de knoop was doorgehakt kon de voorbereiding beginnen. Arjen kan maximaal zes maanden weg. Naar welke landen wilden we allemaal in deze tijd?

Welke landen?

Het was erg moeilijk om te kiezen waar we graag naar toe wilden. Zuid-Amerika stond al een tijdje bovenaan ons lijstje en dan met name Peru en Chili. Ook Australie of Nieuw-Zeeland wilden we graag bezoeken en gezien de positieve ervaringen die we hebben met Zuidoost-Azie en China wilden we ook hier graag weer heen. Om te voorkomen dat we teveel landen willen zien in zes maanden viel Afrika af, hoewel we daar ook nog graag heen zouden gaan. Bij verschillende reisorganisaties (oa Djoser, Koning Aap, Baobab) hebben we brochures opgevraagd om een idee van de verschillende landen te krijgen. Veel mooie foto's om alvast een beetje de smaak te pakken te krijgen! Daarnaast hebben we de Loney Planets gekocht van landen waarvan we zeker wisten dat we daar heen gingen. Verder natuurlijk veel op internet gekeken op sites van wereldreizigers die ons zijn voorgegaan. De globale route was nu bekend, uitzoeken nu hoe dat met tickets te regelen was.

Hoe reizen?

Tickets zijn los te koop, maar ook een Round The World Ticket (RTW-ticket) is een mogelijkheid. Op diverse sites hebben we informatie over beide mogelijkheden bekeken ( oa TunaFish). Uiteindelijk kozen we voor een RTW-tickets omdat dit voor ons het voordeligst leek. Met een RTW-Ticket (wij hebben een Global Explorer ticket met 34.000 miles) mag je de wereld rondreizen in een richting. Allereerst willen we naar Peru, Boliva en Chili en dan via Paaseiland en Tahiti naar Australie en door naar Thailand, Cambodja, Vietnam en China. Van Bangkok naar Hong Kong reizen we volledig overland. Van Hong Kong vliegen we terug naar Amsterdam. Arjen vond op internet een forum met allerlei tips over RTW-tickets. Met de MileageMonkey en de Oneworld programma's was het een heel gepuzzel. Uiteindelijk hebben we onze vluchten helemaal zelf uitgezocht, zonder tussenkomst van een reisburo. Ons ticket hebben we rechtstreeks bij British Airways geboekt.

Verzekeringen.

Wij hebben een globetrotterverzekering afgesloten bij Elvia. Deze verzekering dekt reisbagage, medische Kosten, S.O.S.-Kosten, aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Daarnaast laten we onze ziektenkostenverzekering in Nederland gewoon doorlopen omdat de globetrotterverzekering niet is voor eventuele ziektenkosten in Nederland wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt tijdens de reis of ziek wordt en terug moet naar Nederland en daar nog lange tijd in het ziekenhuis moet liggen. Geen ziektenkostenverzekering in Nederland zal je dan nog accepteren.

Visums.

Tijdens het eerste deel van onze reis hebben we geen visums nodig. Het eerste land waarvoor we er een nodig hebben is Australie. Dit is een electronisch visum dat we al hebben aangevraagd omdat dit niet, zoals de meeste andere visums, maximaal drie maanden voor het binnen reizen voor een land kan worden aangevraagd. Meer info over visums en aanvragen van visums in het buitenland kun je vinden in de links.

Wij hebben visa nodig voor: Australie, Thailand, Cambodja, Vietnam en China.

Als we nog willen controleren of het land waar we naar toe willen reizen veilig is kan dat op de webpagina van het ministerie van buitenlandse zaken.

Gezondheid

Een half jaar voor vertrek zijn we naar de GGD geweest met onze reisplannen. Zij raadden ons de volgende vaccinaties aan: Hepatitis A, Hepatitis B, DTP, Buiktyphus, Gele koorts, Cholera stempel en ook Malaria profylaxe (Malarone) en deet/klamboe/lange kleding in malariagebieden..
Gelukkig hadden we veel van de vaccinaties al gehad dus dat viel weer mee.

Meenemen

Erg lastig om te bepalen wat allemaal wel en niet mee moet, maar we zijn er aardig uitgekomen. Klik hier voor onze paklijst.

Huis

Ons huis staat zes maanden leeg. Onze beide buren houden een oogje in het zeil en zorgen dat de post wordt doorgestuurd naar onze familie die de rekeningen kan betalen. Met een sticker tegen reclame op de deur hopen we de post voor de buren een beetje overzichtelijk te houden.

Kat Lucifer gaat naar Anneke (Arjens zusje) poes Asrael naar de ouders van Froukje. Ook de plantjes gaan daar heen. Alle waardevolle spullen brengen we ook weg.De beide auto's gaan ook naar familie, zodat mochten ze gestolen worden dit in ieder geval wordt opgemerkt.

 

Er moest veel geregeld worden voordat we konden vertrekken, maar dit was allemaal erg leuk om te doen. Nu dan op reis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar Bolivia

Het idee

Welke landen?

Hoe reizen?

Verzekerigen

Visums

Gezondheid

Meenemen

Huis